![](http://blogpress.w18.net/photos/11/01/10/s_1426.jpg)
(Bilden lånad från Imse Vimses hemsida)
Vi köpte två av dessa och tänkte att vi skulle starta med engångsblöjor och samtidigt testa dessa för att sedan köpa fler om det funkade bra. De är ju ändå rätt så dyra i inköp om man ska köpa på sig så att man inte behöver tvätta varje dag. Men det tog bara ett par dagar efter att V var född som en stor kartong med Imse Vimses newborn startpaket hittade sin väg hem till oss.
Vi kör helt med tygblöjor och skarvar bara in med engångsblöjor om vi får slut innan man har hunnit tvätta eller om vi byter en blöja när vi är borta hemifrån. Lilla V är idag snart två månader och har hittills bara använt knappt 1.5 paket engångsblöjor.
Så hur komplicerat är det då? Inte alls, faktiskt.
Funktion? De verkar vara läckage-säkrare än engångsblöjorna eller så är jag och D kassa på att sätta på engångsblöjor, jag skyller på ovana isf då vi inte har behövt använda dem.
Lukt? Näe faktiskt, vi sköljer av dem med duschen i toastolen och förvarar i en plasthink med lock på toaletten tills det är dags för tvätt. Och med ett rispapper närmast stjärten i blöjan så kan man lyfta bort och spola ner det värsta.
Smidigt? Ja, med allt-i-ett blöjan är det inget snibb-vikande eller mixtrande utan bara att sätta på den. Behövs extra uppsugningsförmåga, som på natten så lägger man i extra inlägg i frotté eller ull.
Tradigt tvättande? Tja, vi klarar det bra med gemensam tvättstuga i källaren. Vi tvättar ungefär var tre gånger i veckan och alla blöjor och tvättlappar går då in i en maskin. Ytterligare en fördel är att man kan spara pengar på kläder. I och med att man ändå måste tvätta så ofta så kan man ha färre bebiskläder och istället tvätta dem oftare.
Miljöaspekter? Ja, även om det är extra tvätt så går de i 60 graders tvätt (95 grader en omgång då och då) så är jag övertygad att detta är mycket bättre än de resurser som går in i att framställa en engångsblöja. Sen kan ju dessa inte bara användas flera gånger för ett barn, utan för senare syskon också. I Råd och Rön's granskning var tygblöjor miljömässigt det bästa valet.
Ekonomi? Tja, trots att de kostar en del i inköp så lönar det sig i längden. Förutom att de sparar in på kläder och kan användas till flera barn så blir totalkostnaden för ett tygblöjbarn avsevärt mindre. Imse Vimse räknar med att ett tygblöjbarn kostar runt 5000 kr från födsel till de slutat med blöja (en bebis använder runt 6000 blöjor under denna tid) medan engångsblöjor för samma period kan kosta upp till 18000 kr. En engångsblöja kostar runt 1.5 till 3 kr styck och en allt-i-ett blöja 185 kr. Det betyder att det går 120 till 60 engångsblöjor på en tygblöja. Med 6-8 byten om dagen har man tjänat in kostnaden på en tygblöja på två till tre veckor jmf med en billig engångsblöja för 1.5 kr styck och ännu fortare om man har dyrare engångsblöjor. Och ofta kan man på Blocket köpa hela paket med tygblöjor för några tusenlappar och ha blöjor för hela blöjtiden.
Ja, om jag nu inte hittills har frälst någon så är ytterligare en fördel med tygblöjor är att de gör att barnen blir pott-tränade fortare. Om detta sedan beror på att föräldrarna kommer på att det är lättare att lägga energi på pott-träning än att släpa tvätt ner i källaren, eller att barnen fortare upptäcker att kissvåt frotté är obehagligare än de kemikalie-stinna högabsorberande engångsblöjor låter jag vara osagt. Men jag tror att det är en blandning av båda
- Posted using BlogPress från min iFån
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar