Hanriis Stenverkstad i Handöl! De passar perfekt i ugnen men går att använda både kalla som varma. Har redan provat att ha dem kalla som serveringsunderlägg till en ostbricka på nyår och varma för att göra stenugnsbakad pizza. Äntligen blev pizzabotten så där supergod som jag önskat i åratal. Men det verkliga testet var att baka surdeg på dem. Satte en långsam fördeg med Saltå Dinkel fullkornsmjöl och starkultur och körde sen vidare med en blandning av Dinkel och det ljuvliga Manitoba Creme mjölet. Passade på att göra en räd i skafferiet och slängde i pumpa och solroskärnor som fanns hemma. Fråga inte om recept för jag bakar alltid bröd på känn. Två limpor fick jäsa svalt länge medan hällarna värmdes i ugnen på 250 grader. Sen fick jag klura en lång stund på hur bröden skulle komma in på skållheta hällar då jag (ännu!) inte har en bakspade. Improviserade med en böjlig skärbräda i plast, sänkte ugnen till 200 grader och på med varmluften och gräddade tills termometern visade 96 grader inne i brödet. Och visst blev de super! Den ena hällen ligger under bröden och det är förvånande hur tunna skivorna av täljsten är. Lite nervös att jag ska tappa och spräcka dem men det är snarare mina tår som ligger illa till i så fall, för de väger trots allt en del.
Brödet reste sig jättefint, fick en underbar skorpa, lagom mycket surdegskaraktär och härlig seg konsistens som ciabatta. Kanske är dessa hällar bakningens heliga graal som jag så länge sökt efter?
- Posted using BlogPress från min iFån
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar