Recept kan man hitta överallt på nätet om man är mätslav (exempelvis en version av Per Morberg här) men eftersom jag nästan aldrig lagar efter recept så kommer här bara en beskrivning av hur jag gör.
Sjömansbiff eller tunna skivor av innanlår eller rostas fräses i het panna, vi har ekologiskt och närproducerat kött från Åby gård. Potatis och lök skivas grovt, jag hoppar till och med över att skala potatisen. Räkna med 1-2 skivor kött, 3-4 potatisar och 1 lök per person, självklart beroende på hur stora rotsakerna är och hur hungrig du är! För att få bättre GI så hade jag den här gången med kålrot också, bytte ut ungefär halva potatismängden mot skalad och skivad kålrot. Kött och rotsaker varvas i en ordentlig kastrull, gjutjärnskastruller passar fint till långkok, och släng på salt, peppar och ett par lagerblad mellan varven. Tryck också till alltihopa så att det packas tätt i grytan. Lös en tärning oxbuljong i cirka en halvliter vatten och häll i en öl, sorten spelar inte så stor roll men den får gärna vara åt det mörkare hållet. Blandningen hälls över och ska täcka de varvade köttet och rotsakerna. Koka upp och håll sedan sjudande som minimum tills rotsakerna är mjuka men låt den gärna stå och sjuda en timme eller så.
![](http://blogpress.w18.net/photos/11/01/16/s_2087.jpg)
Resultatet vinner inga skönhetstävlingar för mat men har stora vinnarchanser i smak! Kanske att det skulle se mer tilltalande ut med en persiljekvist men skit i det för det här är mat utan finess och som slurpas bäst med sked.
Visst får man mosa potatisen för att få i sig all god sås men man kan även suga upp den med ett gott bröd. Utan egenbakat så smakar Saltå Bondbröd perfekt till!
![](http://blogpress.w18.net/photos/11/01/16/s_2089.jpg)
Dessutom blir sjömansgrytan bara godare dagen efter och passar dunderbra i lunchlådan en slaskig, grå och kall dag. Eller i frysen för framtida avnjutning.
- Posted using BlogPress från min iFån
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar