Grytbitar från Åby Gård, härligt närproducerat och fribetande kött, förädlades till dillkött!
Inspiration till recept hämtades från kock Jens Linders kokbok Långkok.
(Bild lånad från Adlibris hemsida)
Den här boken skulle jag gärna en dag på något magiskt gratis vis vilja hitta i min kokbokhylla!
Tja, som de flesta grytor var det inte speciellt svårt att laga. Skar ner grytbitarna lite för jag ogillar stora köttbitar, och kokade/sjöd dem i ca 40 min med morotsbitar. Här gav Jens ett bra tips, istället för att koka upp köttet i vattnet så ska man koka upp vattnet vid sidan av och sen hälla över köttet och koka vidare. Då minskar man mängden grums som bildas och får en klarare buljong, supersmart!
Detta recept inkluderade också dillfrö, som fick koka med köttet, och gav mycket god smak.
Tiden man kokar beror på köttet och hur mört man vill ha det (och hur lång tid man har!). Kanske är läge att försöka hitta en tryckkokare i nån second hand affär? Ni vet, en sån som ser ut som en kastrull med ett lock man skruvar fast? Behöver akut mer skåpplats i köket!
Sen silar man av buljongen, kokar ev ner den lite och gör en sås med bottenredning av den. Tillbaka med kött och morötter och krydda m vitpeppar.
Sen mot slutet, när potatisen kokat klart och bordet är dukat, så har man i massor av dill och smakar försiktigt av hur mycket socker/ättikslag man kan ha i.
Jag kan jobba mera med presentationen av min mat, men grytor är liksom inte så tacksamma. Och sån här mat ska visserligen reta ögats aptit, men framför allt smaka gott i munnen och mätta i magen!
Snygga grytor att lägga upp i, eller hur! Second hand fynd, serien heter Gratina från Rörstrand och jag har i två med/utan handtag och olika färg. Snygga att servera ur och bra att laga i.
Och det bästa med grytor och långkok? Blir flera lunchlådor för veckan med mat som är både god och nyttig, resursmedveten och ekonomisk men fram för allt kärleksfullt lagad.
- Posted using BlogPress från min iFån
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar