(ursäktar för lite suddig bild, hann fota den i stressen precis innan den skulle severas)
Bästa D fyllde år, så tårta var tvunget att bakas såklart. Bland hans favoritsmaker är mörk choklad och kaffe så jag utgick från detta och lade till tropiska söt/syrliga smaker. Det blev en botten av en tung chokladkaka på recept från Laila Lindholm. Jag gjorde bara kakan och inte den tillhörande glasyren. Istället täckte jag botten med en tjock mousse med mörk choklad och espresso. Också detta är på ett recept från Leila, men jag uteslöt rom och passionsfrukt och ersatte med samma mängd espresso.Över moussen gjorde jag sedan ett täcke av passionsfruktscoulis, följde inte något speciellt recept utan sötade bara upp passionsfruktssaften en aning med florsocker och kokade dem lite kvickt med 0,75 gelatinblad per dl saft. Slutligen dekorerade jag med skivor av carambola/stjärnfrukt.
Tycker slutresultatet blev tämligen bra och smakmässigt fick det alla tummar upp av både gäster och jubilaren själv. Det är gott med en lite simmig coulis runt tårtan som sugs in i botten, men istället för passionsfrukt skulle man kunna ta mer espresso eller någon typ av sprit, exempelvis Disaronno/Amaretto, någon typ av kaffe eller chokladlikör eller en mörk rom. Även citronlikör är väldigt gott mot mörk choklad, exempelvis Limoncello.
- Posted using BlogPress från min iFån
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar