Turkisk eller grekisk yoghurt finns numera i nästan alla butiker. Den turkiska är fastare i konsistensen och mildare medan den grekiska är lite rinnigare och syrligare.
Skeda ner yoghurt i en skål, ringla över honung och strö över grovt krossade valnötter. Lättare kan det nästan inte bli!
![](http://photo.blogpressapp.com/photos/11/02/03/s_1810.jpg)
Bra för magen med yoghurt, honung ger naturlig lagom sötma och nötterna ger bra fetter som man blir lite längre mätt på. Och fetten i nötterna och yoghurten (10%) och yoghurtens syra tar ner GI på rätten.
Detta passar jättebra som lite lyxigare mellanmål eller fika och kan även serveras som efterrätt. Vill man vara lite ekonomisk kan man byta ut valnötterna mot någon billigare nöt, men jag tror tyvärr inte att det blir lika gott.
Yoghurt och honung kan också kombineras ihop med saltgurka till en jättegod förrätt med ryska förtoner. Ja, det låter knasigt att doppa stavar av saltgurka i yoghurt och honung men du är inte frälst förrän du provat!
Och den snygga skålen jag lagt upp i på bilden ovan? En miniatyr av den klassiska Margretheskålen som designprinsen Sigvard Bernadotte skapade 1950. De tillverkas av Rosti Mepal i ett gäng storlekar och härliga färger! De är jättebra både som små skålar på bordet eller att servera i, enda nackdelen är att plasten inte tål mikro.
Och bänkskivan är också ett verk av designprinsen! Mönstret heter Virrvarr, men är kanske mera känd som Perstorpsskiva, och kom 1958 och fyllde femtio år för några år sen. Tillverkas av Formica och går att beställa på en rad byggvaruhus, som vi gjorde till vår köksrenovering.
Två klassiker som man självklart hittar hemma hos mig som har lite av en passion för femtiotalets köksprylar och inredning!
- Posted using BlogPress från min iFån
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar