Köpte en jättebra bok för ett tag sedan, Desserter & Bakverk (Norstedts Förlag) och var ju tvungen att prova ett recept!
![](http://photo.blogpressapp.com/photos/11/02/17/s_406.jpg)
Receptet liknade detta på Gammaldags vaniljglass. Sidan Glassrecept.se hade massor av spännande recept både på olika typer av gräddglass, men också sorbet och yoghurtglass. Blev jättesugen och tänkte härnäst prova receptet på Citronyoghurtglass.
Egentligen var det barnsligt lätt, fattar inte varför jag varit så skeptisk tidigare till att göra glass. Man kokar en enkel vaniljkräm som man sen fryser, plättlätt ju! Det enda som var jobbigt var att gå och röra i glassen en gång i halvtimmen medan den frös. Detta slipper man ju om man har en glassmaskin men å andra sidan så måste man då ha plats för och lägga pengar på ytterligare en elektrisk kökspryl, och jag tror faktiskt inte att det är värt det. Om man vill ha glass på kvällen en ledig dag och startar runt lunch och är hemma under dagen för att röra så funkar det alldeles utmärkt. Och så kan man lura sig att man bränner en del kalorier på att gå och röra, så att man med bättre samvete kan äta glass (åh, det där argumentet funkar inte riktigt...).
Och läser man innehållsförteckningen på köpeglass blir man lite förvånad över hur lite saker som behövs i en hemgjord glass, bara fyra ingredienser egentligen: äggulor, gräddmjölk, socker och någon typ av smaksättare exempelvis vaniljstång. Undrar vad alla de där andra grejern är där för?
Och hur blev slutresultatet då? Ljuvligt! Vi avnjöt den på kvällen men jag glömde att fota så självklart tog jag lite mera till eftermiddagskaffet nästa dag, endast för att få till ett fototillfälle....
![](http://photo.blogpressapp.com/photos/11/02/17/s_2005.jpg)
Och vad kan vara bättre till ljuvlig vaniljglass än jordgubbssylt. Vi plockade elva kilo gubbar ute vid Ulva Kvarn i somras och det blev över trettio stycken halvlitersburkar med underbar sylt. Vi har lagrat massor av burkar i källarförådet och tar upp vartefter för att minnas den varma sommaren. Tänkte göra sylten som rippel i glassen och veva i den medan jag rörde men glömde självklart bort det.
Kom på att ge bort hemmagjord glass i present är en jättebra ide! Man fryser bara in den i någon fin burk och knyter ett vackert band runt. Kan ju ge bort en matchande burk med sylt med samma snöre runt samtidigt. Eller om man vill vara superavancerad så gör man glass som har en smaksättning designad för mottagaren, isf borde jag sätta fart på direkten och göra tigerglass (varvad vanilj och chokladglass) till min pappa i födelsedagspresent!
![](http://photo.blogpressapp.com/photos/11/02/17/s_2006.jpg)
De jättefina kaffekopparna heter Taika som betyder magi på finska och är designade av Klaus Haapaniemi för Iittala. Jag gillar hans konst, kolla in hans hemsida, och har funderat på att köpa något men vet inte var i lägenheten jag skulle hänga det. Men om någon vill köpa Asio Flammeus eller Bubo Scandiacus åt mig så kan jag säkert hitta någon plats för dem!
D kan skriva under på att det var gott..! :-)
SvaraRadera