2/17/2011

Kuru, the documentary

Såg en dokumentär på min favoritsida med gratis tv på nätet, FastPassTV. Bra med massor av avsnitt av TV serier och filmer, men det jag fram för allt gillar är deras sida med dokumentärer. Skönt också att kunna kolla på dem när man har tid och ork och inte måste passa någon specifik tid.

Såg en dokumentär som hette Kuru: the Science and the Sourcery.



Den handlar om sjukdomen Kuru, en progressiv neurodegenerativ sjukdom hos Fore stammen på Papua Nya Guinea.
Kuru tillhör samma grupp sjukdomar som Creutzfeldt-Jakob Disease (CJD), överförbar spongiform encefalit. Dessa sjukdomar finns både hos människa och djur och är för gemene man bäst känd som galna-ko-sjukan som föranledde mass-slakt av köttdjur i fram för allt Storbrittanien i mitten av 90-talet.

Det som var speciellt intressant var att de beskrev hur man kom fram till sjukdomens etiologi (sjukdomens ursprung).


Eftersom alla sjukdomarna i denna grupp har väldigt lång latenstid (tid från insjuknande tills att sjukdomen märks) så är det svårt att koppla ett sjukdomsagens till dem. Alpers tillsammans med virologen Gajdusek genomförde ett berömt experiment där de överförde hjärnvävnad från en flicka som dött i Kuru till schimpanser som senare insjuknade. Eftersom Forestammen traditionellt genomförde endokannibalistiska ritualer på döda familjemedlemar så fanns här en trolig smittväg, vilket Alpers tillsammans med antropologen Shirley Lindenbaum kartlade. Förvånande var det företrädelsevis kvinnor och barn som drabbades av Kuru och Alpers och Lindenbaum kunde hitta anledningen i själva kannibalistiska ritualen där barn och kvinnor var de som tvättade, styckade och tillredde kroppen och hade således en ökad kontakt med den döda familjemedlemmen. Det var också så att kvinnorna och barnen åt majoriteten av kroppen och företrädelsevis också de delar som hade högst andel smittagens, dvs hjärnarn, medan männen åt mindre mängd och delar med mindre smittrisk.
Alpers och Lindenbaum kunde också spåra sjukdomens utsprung till en enda individ som troligtvis i början av 1900-talet drabbades av en spontan form av sjukdomen och sedan spreds den vidare tämligen fort genom dödsritualer i Forestammen.

Gajdusek fick 1976 Nobelpriset i medicin för att ha bevisat att Kuru var en infektiös sjukdom men ännu fanns inte ett smittagens beskrivet. Först 1982 myntades begrepet prion och man hade en trolig sjukdomsagens, men fortfarande idag förtsår vi inte helt och fullt vad prioner är och hur de fungerar och alstrar sjukdom.

Michael Alpers jobbar fortfarande idag med Forestammen trots att den sista patienten som led av Kuru avled i början av 2000-talet.


Jag tycker alltid det är lika roligt att se på TV som avslappning, men att man samtidigt kan lära sig något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar