För del två av detta har jag ytterligare ett löfte, som rör vår lilla V och samma princip som att vi valt att ha tygblöjor. Jag lovar att göra all min barnmat själv. Lilla V är nu över fyra månader och vi har börjat med smakportioner.
För att göra barnmat är verkligen inte svårt, det enda man behöver tänka på är innehåll och lämplighet konsistens och hur man ska förvara den.
För det första, innehåll och lämplighet. Gå till vilken mataffär som helst och kolla vad det finns i de burkar som rekommenderas för 4 månaders bebisar. Skriv en lista, handla och sen hem och fixa. Potatis och majs, morot, palsternacka, blåbär, äpple, päron och liknande, bara att hitta fina ekologiska råvaror och köra på.
Tänk dock på att det finns flertalet ingredienser som bebisar inte ska äta (bland annat spenat pga högt nitritinehåll), allt ska vara osaltat (för deras ännu omogna njurar) och att inte använda honung som sötningsmedel (kan ha sporer i sig som gör bebisar sjuka). Sen ska man också undvika sådant som många är allergiska mot, så hoppa över råa jordgubbar, citrusfrukter, paprika och sådant.
Sen behöver man lära sig göra en grund. Jag köpte finmalet rismjöl (läs på barnmatsbrukar, det är samma som de använder för att ge konsistens) och kokade en gröt på bröstmjölk och rismjöl. Lilla V tycker att detta är jättegott och skulle gärna äta bara detta om hon fick... Sjud försiktigt ca 150 ml bröstmjölk med 1msk rismjöl tills det tjocknar. Tunnar man ut den med vatten, mer bröstmjölk eller någon färsk juice (de som inte är färskpressade innehåller ofta tillsatt socker!) så kan den serveras som välling. Kom dock ihåg att detta är smakportioner och inte något din bebis ska äta sig mätt på samtidigt som du ammar!
Färskpressad juice från äpple och päron fås genom att frukten rivs fint och pressas i finmaskig sil eller genom silduk.
Efter att barnet accepterat smaken av rismjöl (som är tämligen obefintlig) så kan man gå över till majsmjöl. Båda dessa mjöl är utan gluten, som man ju helst ska avvakta med att introducera, och om man gör allt på bröstmjölk så blir det ju inte heller laktos eller protein från komjölk för tidigt.
Sen nummer två, konsistens. Naturligt för vilken modern förälder som helst är här att ta fram mixerstaven och att köra allt till burkarnas pure men jag tycker man ska indvika det. Barnet behöver lite konsistens för att lära sig hantera maten i munnen och flytta den med tungan bakåt för att svälja och det är svårt med rinnig pure. Bättre är att man kokar hårda grönsaker riktigt mjukt och sedan pressar dem, i en vitlökspress, med en gaffel eller en potatispress. Vi köpte en liten smart grej som heter The Wean Machine (den gula grejen nedan) som är en omvänd vitlökspress som har en sked som passar in och ett lock så man kan pressa mat eller frukt var man än är, skeda i banet det och sedan stänga den smutsig och slänga den i väskan utan att ha bananmos överallt. Den kan också stå själv så man kan skeda direkt ur den och in i munnen, genialt!
På bilden här ovan ser ni hur jag blandat mosade blåbär eller mosad banan med rismjölsgröt och portionerat ut i isformar. Sen är det bara att frysa, knäcka ut dem i en påse och förvara i frysen för att ta fram en och en, de tinar riktigt fort. Ett annat alternativ är att klicka ut på smörpapper i frysen och sen samla ihop i en påse. Jag har olika sorters kuber i olika påsar med påsklämmor i olika färger för att hålla isär dem, banan är gul, blåbär lila, potatis vit och så vidare.
De sista delen rör som sagt förvaring. Från ett märke som heter Beaba köpte jag en silikonform med sju hål i och ett lock. Varje fördjupning är samma storlek som en barnmatsburk så antingen förvarar man flera små frysta klickar i varje fördjupning eller så fryser man in en hel potion. Senare när lilla V äter större portioner så kan man med en tre fyra liknande spara mat till en hel vecka, varje gång man lagar så gör man lite extra och fryser in en portion till senare.
Eftersom jag har bröstpump också så tänker jag använda den ordentligt och se till att man fyller frysen med mjölk, jättebra att ha och laga på framöver och bäst att ta vara på den medan den finns. Den håller upp till tre månader i frysen.
Sist kommer vi till kapitlet välling... Efter att ha läst innehållsförteckningen på många instant-välling och grötpaket så är jag övertygad om att försöka koka egen, på majs eller havre för att hålla nere gluten i alla fall i början. Köpte Saltås Havregryn som jag ska finmala (kan mixa dem till ett fint pulver med stavmixern) och sen koka med först bröstmjölk och senare komjölk eller vatten och lite smör i. Blir nästan alldeles salig själv eftersom jag är uppvuxen med en pappa som kokade gyllenmust/havremust åt oss med lite honung och kanel i, himmelsgott!
Två böcker jag varmt kan rekommendera är Första och Andra Mosboken (har läst Andra men första lär vara minst lika bra). Jag håller inte med om allt de skriver men grundtanken är rätt, det är inte svårt att laga egen barnmat! Och det är attans så mycket billigare än att hålla på med dyra burkar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar