3/27/2011

Lapp på lapp blir slutligen en stor ruta... (del 3)

Sådär, lapptäcket och vimpelremsan är nu klara och jag ska hitta på något att göra med de sista tygresterna. Gosedjur kan ju ingen unge ha tillräckligt av (eller?) och det var längesedan jag sydde ett, utmaning antagen! Hittade ett mönster på en elefant i en gammal Burda tidning, ritade av, klippte ut, startade sy och svordomarna började hagla tätt. Så små mönsterbitar, så mycket böjda sömmar, bitar som måste passas ihop perfekt och knepiga sydiagram att förstå!Hursomhelst, efter en lång tid hade jag ett litet sorgligt skal som jag fasade att börja stoppa med vadd eftersom den så ut att kunna mer likna ett överkört fyrbent djur med skolios, klumpfot och snabel. Men vartefter vadd åkte in så växte en charmig sittande elfant fram!
Han ska heta Pelle Pant, ett barnsligt uttal av elefant, och jag tyckte han blev jättesöt!



Med en liten pluttig svans, enorma öron, klumpiga fötter och en gripvänlig snabel! Som ögon sydde jag fast två knappar och för er som är oroliga för barnsäkerhet så kan jag meddela att de är sydda mot varandra och går absolut inte att dra loss. Sydd med den starkaste polyestertråd man kan köpa och sydda genom hela huvudet, dvs de sitter fast mot varandra och inte i tyget och så syr man med flera separata trådar som knyts i flera omgångar. Det gör att om en tråd brister så finns det flera kvar som håller fast och de kan inte ryckas loss genom att tyget ger efter.

Sen sydde jag en så kallad gripboll, en bra och kul leksak då barn lär sig greppa olika saker. Det här är ett ganska komplicerat projekt och därför kommer denna tutorial att ha många bilder för att illustrera hur man ska göra. Då kör vi!

Du behöver mallar i kartong, tyg, påstrykbart flieseline för tunnare tyger och stark sytråd för montering, utöver tråden i symaskinen, och vadd att stoppa bollen med.
Rita en mall med en rätvinklig triangel med rundad hypotenusa, se bilden nedan. Sidorna är lämpligen mellan 4-8 centimeter beroende på hur stor boll du vill ha, bollens diameter blir dubbelt detta. Avrundningen ritas enklast genom att man mäter lika långt som sidorna på flera ställen längs hela hypotenusan och handskissar en båge. Lägg till 0.5 cm sömsmån runtom och klipp ut. Rita sedan av bågen två gånger från spets till spets mot varandra så du får en spetsig oval, se bild nedan.
Klipp eller skär ut 12 spetsiga ovaler och 24 trianglar med båge.


Stryk på mallarna på tyget och klipp ut alla delarna (nedan syns det lite halvtydligt på tygbiten till vänster hur en spetsig oval är påstruken).


Nåla fast alla 12 spetsiga ovaler på 12 triangelbitar, räta mot räta, och sy enligt den streckade linjen. Var noga med fäststygn både i slutet och början.


Nu blir det knepigare att förklara. Vik tillbaka den fastsydda triangeldelen (sydd med söm 1 på fotot nedan) och nåla fast en ny triangel mot den spetsiga ovalens andra sida (söm 2 på fotot nedan). Då ligger alltså den räta vikeln på båda triangeldelarna åt samma håll och med räta sidorna mot varandra. Var noga med att vika tillbaka den första triangeldelen precis vid start och slut av söm 1 och att sy söm 2 precis från start och slut på söm 1, annars kommer triangeldelarna att sys ihop i varandra för tidigt och bollen blir ful.


När båda sömmarna är sydda så ska det gå att vika ut båda triangeldelarna åt varsit håll och de ska inte sitta ihop med ett enda stygn. Från denna sida ser det ut som en spetsig oval ovanpå en kvadrat


och från denna sida som en kvadrat delad på mitte


Vik nu ihop den spetsiga ovalen på mitten, lägg de två triangeldelarna mot varandra och sy en söm från spets till spets. Lämna en öppning på ena sidan så att du kan vända på den och var noga med att fästa vid alla start och stopp. Också här är det noga att sömmen sys precis från där söm 1 och 2 möts på den spetsiga ovalen, annars blir bollen sned och skev.


Klipp nu bort lite av hörnen på den sydda 'klyftan' och vänd den försiktigt.


Nu har du 12 klyftor som du stoppar med vadd (noga med lika mycket vadd i varje del!), viker in sömnsmånerna i hålet och kastar igen för hand.


Arrangera delarna i fyra grupper med tre i varje och sy ihop tre delar till ett stycke. Från och med nu ska du sy så osynligt som möjligt mellan delarna och använd en stark tråd och fästs noga efter varje söm, bollen kommer att utsättas för mycket pillande av nyfikna barn (och ofta också vuxna som inte kan klura ut hur de är gjorda!). Om du fäster efter varje söm så kommer inte hela bollen ramla sönder om en tråd går av och den går lättare att laga.

Från och med nu måste du också se till att de ovala bitarna fästs upp mot varandra rakt överallt och sy ett par stygn fram och tillbaka mellan dem för att se till att det är starkt och håller för drag och pill.

Vik och sy ihop vardera tredelade del.


Så här ser den sedan ut från andra sidan, som du ser så syns sömmarna mellan delarna inte sedan från bollens utsida om man är noga.


Sätt nu två delar mot varandra där ovalena möts och sy ihop både uppe (i det gula) och ned mellan bitarna (i det turkosa).


Så här ser det ut på baksidan, där de två delarna fästs mot varandra längs den söm där klyftorna tidigare syddes ihop. Det är trångt och krångligt att sy, ladda med ordentligt med tålamod!


De två delarna fästs nu mot varandra och alla fyra sömmarna sys ihop. Krångligt som sjutton att få ihop det på slutet, knepigt att komma in med nålen, men stå ut och jobba på för nu är vi nästan klara.


Och så här fin blir bollen när den är klar! Och när du gjort en eller två så får man snurr och det blir lättare och lättare.


Gör inte en för liten boll första gången, det blir bara onödigt pilligt och krångligt. Jag rekommenderar en triangelsida på minst 6 centimeter utan sömsmån, vilket ger en boll med 12 cm diameter. Och stoppa dem ordentligt, efter massa lek så pressas vadden ihop och den tappar lätt formen och blir trist om den är för löst stoppad. Vill man kan man sätta in en liten pingla i mitten när man monterar så blir den ännu lite roligare, men kom ihåg att sy fast den mycket ordentligt.

Ja, det var slutet på detta projekt! Allt som allt så blev det fyra delar till lilla V, både användbara och dekorativa saker samt leksaker, och jag är jättenöjd.


Det har varit massor med jobb med dessa och en himla massa svordomar över pilliga och omöjliga grejer som tar helvetiskt mycket tid och ork att slutföra, men det har ändå varit värt det. Vad har jag lärt mig? Inte så mycket tyvärr. Av allt detta var det bara vimpelremsan som jag inte provat tidigare och den är ju tämligen enkel i både utförande och teknik, både lapptäcken, gosedjur och gripboll har jag sytt flera tidigare. Men det hra varit en god träning för mitt tålamod...


Men lite, lite tyg finns faktiskt fortfarande kvar så vi får se om det kanske blir en liten till grej i denna serie...

2 kommentarer:

  1. Hej, hur får jag tag i mönstret på denna elefant? Letat och letat men hittar inget =(

    MVH

    Mikaela

    mikaela-mikaela@hotmail.com

    SvaraRadera
  2. Tack SNÄLLA för den fina förklaringen till bollen! Åh vad jag har letat efter ett mönster till en sån... Tack! Ska iväg till affären och köpa tyg nån dag snart och sen hem och sy meddetsamma! :)

    SvaraRadera